More Website Templates at TemplateMonster.com!

KAKO DO NAS

Starigrad Paklenica se nalazi u središtu Dalmacije na čvorištu većine prometnih pravaca.

U Starigrad Paklenicu možete stići:

Zrakom – zadarska zračna luka Zemunik (ZAD) dobro je povezana sa svim većim gradovima Hrvatske i Europe, a od Starigrad Paklenice udaljena je samo oko pola sata vožnje.
Više informacija na www.zadar-airport.hr

Automobilom – U Starigrad Paklenicu se može doći iz više smjerova, ali državnom autocestom A1 u smjeru Zagreb - Split najbrže se i najkvalitetnije dolazi do nas. Silazak s autoceste je najbolje obaviti na čvoru Maslenica ili Posedarje, te nastaviti magistralom za Rijeku. Ako dolazite iz smjera Rijeke, koristite Jadransku magistralu - državnu cestu D-8.
Za informacije vezane za stanje u prometu posjetite stranice Hrvatskog autokluba, www.hak.hr
Trajektom – Ancona - Zadar – ako dolazite iz smjera Italije, najkraća moguća ruta je preko Ancone trajektom za Zadar. Putovanje traje 8 sati (obično je polazak u 22 sata, a dolazak u 6 sati), a prednost takvog putovanja je što je puno lagodnije i manje stresno nego drugim metodama prijevoza. Kada doplovite u Zadar, dijeli vas samo jedan sat vožnje automobilom do Starigrad Paklenice!
Više informacija na www.jadrolinija.hr

Vlakom – Zagreb - Knin – Zadar
Više informacija na stranicama Hrvatskih željeznica. www.hznet.hr

Autobusom – Zadar je središte sjeverne Dalmacije i dobro je povezan sa svim hrvatskim gradovima i većim europskim središtima. Od Zadra do Starigrad Paklenice potrebno je još samo jedan sat vožnje.
Više informacija o redu vožnje možete pronaći na stranicama www.autobusni-kolodvor.com

Udaljenosti iz Starigrad Paklenice
  • Starigrad Paklenica – Zadar (40 km)
  • Starigrad Paklenica – Zagreb (264 km)
  • Starigrad Paklenica – Split (170 km)
  • Starigrad Paklenica – Ljubljana (325 km)
  • Starigrad Paklenica – Beč (615 km)
  • Starigrad Paklenica – München (735 km)
  • Starigrad Paklenica – Budimpešta (1050 km)

 

 

ŠTO POSJETITI

CRKVA SV. PETAR

Srednjovjekovna crkva smještena uz samu Jadransku magistralu između Starigrada i Selina. Oko crkve nalazi se groblje u koje se ukapalo od sredine 13.stoljeća. Sačuvani su upečatljivi nadgrobni spomenici u obliku masivnih kamenih ploča mjestimično ukrašenih jednostavnim, plitkim reljefnim prikazima, koji potiču iz 14-16.stoljeća. Crkva je izgrađena u predromaničkom starohrvatskom stilu, vjerojatno na prijelazu iz IX u X stoljeće.

Uz crkvicu se nalazi i manji objekt, za koji se pretpostavlja da je služio kao krstionica. «Po fragmentu se dade razabrati da je crkva sagrađena od neke dobrotvorke, koja se je bila zavjetovala, kao što je to slučaj izgradnje crkava i kapelica u starohrvatsko doba» - Rukavina, A.:Zvona ispod zvijezda, «Ličke župe», Gospić, 1984.

Posljednjih nekoliko godina na crkvi se vrše arheološka istraživanja koja će zasigurno donijeti nove spoznaje o ovoj crkvi.

 

NACIONALNI PARK PAKLENICA

Paklenica je zajednički naziv za dvije kanjonske doline (Velika i Mala Paklenica najljepši je predio planinskog masiva Velebit kojega je UNESCO uvrstio u svjetske rezervate biosfere) s liticama visokim i 400m, koje se okomito na smjer pružanja planine, usjecaju od mora do pod najviše vrhove. Na dodiru mora i planine, u okomito urezanim i dubokim kanjonima podgorske doline koja prati glavni greben Velebita, obilje je zanimljivih i nesvakidašnjih prirodnih pojava. Iskonska priroda pobuđuje znatiželju ljudi i nadahnjuje posjetitelje. NP Paklenica najpoznatiji je alpinistički centar poznat i izvan granica Hrvatske.

Godine 1949. proglašen je Nacionalnim parkom. Danas je Nacionalni park Paklenica jedno od najatraktivnijih prirodo-znanstvenih i turističkih područja sjeveroistočnog dijela Mediterana. Bogata i raznolika flora i fauna (mnoge endemične vrste, Bjeloglavi sup), brojni kraški fenomeni (Manita peć), kao i bogata sportska ponuda (freeclimbing, trekking, izleti s piknikom u šumarskoj kući “Lugarnica”, obilazak mlinice i upoznavanje principa njenog rada) privlače sve više posjetitelja

PJEŠAČKO BICIKLISTIČKA STAZA

Pješačko biciklistička staza spaja Starigrad-Paklenicu i Seline, morsku obalu s planinskim zaleđem, prošlost s današnjicom.

Ako krećete iz središta Starigrada-Paklenice, očekuje Vas lagana vožnja (šetnja) starigradskim ulicama, koju možete upotpuniti obilaskom planinarske poučne staze MIRILA. Na taj čete način upoznati jedinstveno hrvatsko kulturno dobro - kamena spomen znamenja smještena uz velebitske putove koja svjedoče o nekadašnjem načinu življenja i umiranja na velebitskim obroncima.

U zaseoku Marasovići preporučamo posjet malom etnogradfskom muzeju i dalmatinskoj konobi u novouređenoj etno-kući. Odavde se možete zaputiti u Nacionalni park Paklenicu ili nastaviti stazom koja vodi kroz životopisne stare zaseoke smještene u pitomom planinskom zaleđu, s prekrasnim vidicima na Velebitski kanal.

Iz svakog od starih zaseoka na našoj stazi možete se spustiti do obale, te se okrijepiti u nekom od simpatičnih restorana i kafića ili se pak osvježiti u kristalno čistom moru. Oduševit će Vas raskošna ljepota prirodnih plaža Pisak i Kulina, na čijem krajnjem rtu Večka kula skriva tajnu kralja Pasoglava… A u neposrednoj blizini nalazi se i starohrvatska crkva sv. Petra (10.st) koja je zasigurno vrijedna vašeg posjeta.

Obogaćeni dojmovima i novim saznanjima o životu i običajima podvelebitskog kraja, vraćate se u Starigrad-Paklenicu, otkud je i započelo ovo kratko putovanje kroz prošlost. Dužina staze: Starigrad - Reljani 8 km
Težina staze: lagano, osim dionice Matkovača - Mirila (900 m, srednje teško), te prelaska potočnog koriota u kanjonu Male Paklenice (200 m, srednje teško)
Podloga: asfalt - makadam - zemlja - kamen
Visinska razlika: 100 m

MIRILA

Na velebitskim prijevojima, uzvisinama i čistinama, uz planinske putove, smještena su mirila, pogrebna spomen znamenja izrađena u kamenu.

Nastajala su u doba kada se živjelo i umiralo u velebitskim zaseocima (17. - 20. st.), a preživljavalo uglavnom od stočarstva. Čuvaju uspomenu na pokojnike preminule na planinskim obroncima, koje se moralo prenositi do seoske crkve i do groblja na kojem ih se pokapalo. Na tom teškom putu bilo je dopušteno zaustaviti se, odmoriti i pokojnika spustiti na tlo samo na jednom mjestu - mjestu pokojnikova posljednjeg pozdrava sa Suncem. Na tom mjestu nastajalo je mirilo - mjera (mira) pokojnika označena uzglavnim i podnožnim kamenom, popločenjima između njih, te simbolima u plitko urezanom reljefu utglavnog kamena. Štovala su se i posjećivala više od samog groba u kojem je tek “tijelo, bez duše koja je ostala na mirilu”.

Mistični likovi prikazani na uzglavnicima, među kojima su najčešći križ i solarni krug, upućuju na kontinuitet umjetničkog ukrašavanja od prapovijesnih kultura, preko ranog kršćanstva i ikonografije stećaka, dok su natpisi rijetki i pripadaju novijem vremenu.

Kao kamene oznake jedinstvenog pogrebnog kulta, mirila nam prenose običaje, način života i stvaranja cijelog jednog vremena.

MANITA PEĆ

Na području parka zabilježeno je 70-ak špiljskih objekata, među kojima su najljepše špilja Manita peć i jama Vodarica. Za turistički posjet otvorena je samo špilja Manita peć. Iz Anića luke odvaja se staza prema zapadnoj strani kanjona, do Manite peći.

Nadmorska visina ulaza u špilju je na oko 550m.

Špilja duljine 175 m podjeljena je u dvije dvorane koje obiluju stalagmitima, stalaktitima i sigastim stupovima (stalagamatima).

Procjenjuje se da je starost ukrasa oko 80.000 godina. Do špilje se pješači oko sat i pol. Obilazak špilje je moguć samo u pratnji vodiča.

 

IZLETI

 

Nacionalni park Kornati

Zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte i narocito bogatih biocenoza morskog ekosustava, godine 1980. veci dio Kornatskog akvatorija proglasen je nacionalnim parkom.

Nacionalni park Paklenica

Između najvišeg vrhunca Velebita (Vaganski vrh, 1758 m) i obale Jadrasnkog mora, na površini od 95 km, prostire se Nacionalni park Paklenica. Najatraktivnije obilježje daju mu monumentalni kanjoni Velike i Male Paklenice, čije su okomite litice visoke i preko 400m, učinile Paklenicu svjetski poznatim alpinističkim odredištem.

Stare bukove šume, drugi po veličini u Europi rezervat crnog bora, tajanstvene špilje, endemično bilje, velik broj životinjskih vrsta oplemenjuju ovaj iskonski prirodni ambijent. NP Paklenica predstavlja izazov svakom ljubitelju prirode: izletniku, planinaru, alpinistu, avanturistu..

Nacionalni park Krka

Nacionalni park je prostrano, pretežito neizmijenjeno područje iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti, a obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekosustava. Sa svojih sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 242 m Krka je prirodni i krški fenomen. U samom središtu nacionalnog parka nalazi se franjevački samostan smješten na otočiću Visovac.

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Područje je proglašeno nacionalnim parkom zbog izrazite raznolikosti krških fenomena, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru.

Površina parka iznosi 109 km2, a unutar istog nalazi se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, koji predstavlja specifičan geomorfološki fenomen na kojemu je do sada otkriveno više od 150 jama, od kojih je najpoznatija Lukina jama, jedna od najdubljih u svijetu uopće, otkrivena 1999. godine.

Nacionalni park Plitvička jezera

Plitvička jezera najpoznatiji su nacionalni park u Hrvatskoj, a ubrajaju se među najljepše znamenitosti u Europi. Zbog njihove ih je prirodne raznolikosti UNESCO uvrstio u popis Svjetske prirodne baštine. Plitvička se jezera sastoje od 16 međusobno povezanih jezera s brojnim vodopadima, a okružuje ih gusta šuma. Posjetitelje će dočekati brojne staze za šetnju te drveni mostići podignuti tik iznad mirne površine pojedinih jezera.

Zadar

Zadar - središte regije, grad začet prije 3.000 godina, zadivljuje svojom arhitekturom, muzejima i crkvama, te bogatim kulturno-zabavnim životom.

Ljubotić

Zaseok Ljubotić jedan je od rijetkih živućih planinskih naselja očuvanog drevnog ambijenta, smješten u zelenoj oazi usred planine Velebit, a opet u neposrednoj blizini mora (3km iznad mjesta Tribanj-Kruščica). Na seoskom domaćinstvu Vrata Velebita moguće je kušati jednostavne autohtone specijalitete te posjetiti etno kuću i stalnu izložbu razvoja pčelarstva u Dalmaciji i Mediteranu (u pripremi).

U okolici zaseoka uređena je poučna staza Mirila, a iskusni planinari rado će se uputiti do udaljenijih atraktivnih lokaliteta – Stap, Kamena galerija, Reljina peć.

Zrmanja

Rijeka Zrmanja oduševljava kristalno čistim tokom koji vijuga kroz impozantan, 200 m duboki kanjon, da bi se na kraju stopila s morem kod gradića Novigrad. Gornji tok rijeke obiluje sedrenim slapovima i slapištima, među kojima je najatraktivniji 11m visok “Veliki buk”, dok je “Jankovića buk”, urešen markantnim ostacima starih mlinova, omiljeno izletište.

Ploveći brodom iz Starigrada-Paklenice, vrijedno je posjetiti Novigrad - drevni ribarski gradić smješten na samom ušću, te utvrde knezova Kurjakovića iznad grada Obrovca koji se također smjestio na obalama Zrmanje. Najinteresantnija pritoka rijeke Zrmanje je Krupa. Do atraktivnih lokacija na ovoj rječici moguće je doći cestom iz Starigrada-Paklenice, kao npr. do prostrane zatravljene sedrene barijere zvane Deveterac. Ime je dobila po 9 sedrenih kaskada koje završavaju 13m visokim slapom. Još u 19.stoljeću vrijedni je majstor na ovom mjestu izgradio poznati Kudin most, i to tehnikom suhozida, sa 12 lukova izrađenih od sedrenih blokova položenih na isto toliko kamenih stupova.

Velebit Jeep Safari

Do mnogih atraktivnih lokaliteta na području Velebita moguće je doći samo terenskim vozilima. Tako ćete posjetiti Tulove grede i kanjon rijeke Zrmanje - lokalitete na kojima su snimani legendarni filmovi o Winnetouu, provesti se povijesnim velebitskim cestama, posjetiti manastir Krupa.

Svakako preporučamo posjetiti izvor najkraće hrvatske rijeke - Krnjeze. Njeno vrelo je smješteno u dnu 60-ak m duboke spilje ukrašene klacitnim zavjesama i sigama na ulazu, a nakon samo 600m utječe u rijeku Zrmanju. Iako kratka, na mjestima je duboka i do 45m, voda je veoma hladna i bistra, odlična za piće.